Ön jelenleg a(z) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Elektrotechnika-elektronika 2.

Elektrotechnika-elektronika 2. (0)

Mérnöki szemléletű alapismereteket ad a közlekedésben (járművekben, helyhez kötött berendezésekben) alkalmazott villamos gépek felépítéséről, működési elveiről, jellemzőiről. Összefoglalja a felhasználó számára lényeges paramétereket, jelleggörbéket és a jellemző (közlekedésbeli) alkalmazási területeket. Megismerteti a hallgatókat az elektronikus analóg áramkörök felépítésével, működésével, tervezési szempontjaival, továbbá speciális közlekedésbeli alkalmazásaival. Begyakoroltatja a villamos gépek mérőáramköreinek összeállítását és elvégzését, valamint az eredmények kiértékelését.

Bipoláris tranzisztoros erősítők teljesítményviszonyai. Teljesítményerősítők. Műveleti erősítők és kapcsolásai. Optoelektronikai eszközök. Tirisztorok működése és fajtái (közönséges, Triac, GTO). Tirisztorok alkalmazása egyenirányításra, váltóirányításra. Tirisztorok gyújtóáramkörei. Az egyenáramú generátorok és motorok. Egy- és háromfázisú transzformátorok, különleges transzformátorok. Csúszógyűrűs és kalickás forgórészű indukciós motorok, egyfázisú indukciós motorok. Járművekben alkalmazott villamos generátorok és motorok. Villamos hajtások alapjai. Egyenáramú áramirányítós, szaggatós hajtások. Frekvenciaszabályozott aszinkron motoros hajtások. Feszültség és áraminverteres, aszinkron motoros hajtások. Komplex járműhajtások a vasúti járműveknél. Villamos gépek melegedési folyamata. Villamos motorok üzemtípusai, kiválasztásuk szempontjai. Komplex energiaellátó rendszerek, áramátalakítók. Akkumulátorok. Olvadó biztosítók, hőkioldók. Szakaszolók, kontaktorok, megszakítók. Villamos gépek és hálózatok védelme. Az érintésvédelem célja és stratégiája.


több kevesebb
BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar > Elektrotechnika-elektronika 2.