You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest University of Technology and Economics. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Dialógus a kortárs építészetről - 4. előadás kivonat

329

Dialógus a kortárs építészetről - 4. előadás kivonat


A Mesterkurzus négy szemeszteréből kettőt a természetben való építés, valamint a falu építészeti kérdéseinek szentel. Ez lesz a témája a következő konferenciának is. Vizsgálódásunk helyszíne a Balatonfelvidék és két ahhoz közeli, karakteres hegy: a Somló-hegy és a Ság-hegy. A bevezető rövid előadások az építészek nélküli építészettel indítanak, majd áttérnek a “műépítészet” területére. A második felvonásban két alkotás szerzők általi ismertetését követően az építészeti párbeszéd szükségességéről esik majd szó. Mindkét hegy kiemelten fontos kultúrtörténeti érték, melyet jellemzően a szőlő- és borkultúra, valamint az ipari tevékenységek (kőbányászat) formáltak. Ennek az évszázadokon át tartó folyamatnakkövetkeztében a természet szüntelenül változó tájjá alakult. Az építészeti elemek léptékváltásai, részben ebből eredő formai, anyaghasználati és technikai sajátosságai meghatározó jelentőségűek a táj alakítása szempontjából. Mindez új kontextusba helyezi ember és természet kapcsolatát. A meghívott vendégek helyhez való személyes kötődései valamennyi résztvevő számára hitelessé és egyedivé tehetik a találkozást építész és természet viszonylatában.

More Less


BUTE Faculty of Architecture, Építész Mesterkurzus

Architecture

BME, építészet, kultúra, mesterkurzus, kortárs, természet, lépték, műegyetem, szakmérnök

DLA Mihály Balázs (lecturer)
DLA Bálint Marosi (lecturer)
DLA Péter Fejérdy (lecturer)
DLA Dezső Ekler (lecturer)
György Nagy (lecturer)
László Földes (lecturer)
László Kara (lecturer)
Csaba Balogh (lecturer)
Orsolya Tatár-Gönczi (lecturer)

11:34

22 November, 2013

Albert Máté

8 April, 2014

329
<iframe width="480" height="385" src="//bme.videotorium.hu/en/embed/7953" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>