Ön jelenleg a(z) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Általános járműgéptan

Általános járműgéptan (14)

Mérnöki szemléletű alapismereteket adni a járművek, mint gépek működési elvéről, a bennük lejátszódó fizikai folyamatok alapján bemutatni az üzemi jellemzőiket, és egyszerű számítási eljárásokkal megismertetni a járművek és a bennük alkalmazott gépek fő méretei és az üzemi jellemzők alakulása közötti fő összefüggéseket. A laborgyakorlatok keretében végzett egyszerű, műszaki alapmérések során a mérési tevékenység megismertetése, gyakoroltatása. A tárgy feladata az eltérő középiskolai fizika ismeretek közös, egyetemi szintre hozása is.

A Járműgéptanban használt fizikai mennyiségek, mértékrendszerek. Méréstechnikai alapismeretek, méréskiértékelés. Járművek és gépek egyenletes sebességű üzeme, a munkavégzés és a teljesítmény számítása. A sebesség-, erő- és teljesítmény átvitel egyszerű eszközei. Járművek és gépek változó sebességű üzeme, a menetábra, az ellenállás-erők. Gépek változó veszteségei, hatásfoka, optimális terhelése. Járművek és gépek periodikus mozgásai, a lengőmozgás csillapítása, az egyenlőtlenségi fok csökkentése. Nyugvó folyadék egyensúlya, energia tartalma és munkaképessége, a hidrosztatikus emelő. Hajók úszása és stabilitása. Az áramló folyadék munkaképessége, áramlás csőrendszerekben. Folyadékszállítás szivattyúval. A folyadék impulzus-változását hasznosító gépek, egyszerű turbinák. Gázgépekben lezajló működésfolyamatok, gáz-kompresszió és expanzió, hőerőgépek körfolyamatai, hatásfoka. Gépek alapjelleggörbéi, együttműködése, munkapont és stabilitás. Járművek és gépek irányításának alapfogalmai, vezérlés és szabályozás.


több kevesebb

Általános járműgéptan - 9. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:27:19

Általános járműgéptan - 7. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:37:49

Általános járműgéptan - 8. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:34:32

Általános járműgéptan - 6. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:31:38

Általános járműgéptan - 4. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:28:21

Általános járműgéptan - 5. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:33:23

Általános járműgéptan - 2. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:18:59

Általános járműgéptan - 3. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:32:02

Általános járműgéptan - 14. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:38:33

Általános járműgéptan - 12. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:32:36

Általános járműgéptan - 11. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:30:49

Általános járműgéptan - 13. előadás

Dr. Zobory István 9 éve - 1:35:59