Ön jelenleg a(z) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

Járműrendszerek I.

Járműrendszerek I. (6)

Megismertetni a hallgatókkal a közúti-, vasúti-, vízi- és légi közlekedés járműveit, azok jellemző típusait, az egyes járműfajták szerkezeti felépítését, jellemző rendszereit, bemutatni az egyes rendszerek általános feladatait, jellemző paramétereit, a korszerű megoldások szerkezetét, és működési folyamatait. Rámutatni az általánosítható műszaki jellemzőkre és az egyedi tulajdonságokra. Rámutatni a műszaki fejlődés várható trendjére.

A járművek szerepe a közlekedésben, a járművek csoportosítása, osztályozása. A járművek mozgásának főbb folyamatai. A járművek főmozgásának energetikai alapja, a járműhajtásra alkalmazható energiaforrások, az energiaátalakulás folyamatai a különböző járműtípusokban. A járművekre ható aktív és passzív erők, mozgásegyenletek, a járműmozgás szabályozása, dinamikai, stabilitási helyzetek. A járműhajtás különböző rendszerei, közvetlen hajtás, kerékhajtás, lánctalpas hajtás, propellerhajtás. A hajtásrendszer jellemző elemei, tengelykapcsolók, sebességváltók, nyomatékváltók, tengelyhajtások szerkezeti és működésanalízise.A járművek kanyarodásának dinamikai viszonyai, az azokból keletkező szerkezeti követelményrendszer, a kormányzás konstrukciós követelményei, jellemző típusok. A véghajtóművek és differenciálművek feladatai, szerkezet és működésanalízisük.A járművek lengésének, felfüggesztésének alapismeretei, rugózási rendszerek, futómű típusok jellemző konstrukciói.A járművek lassításának, megállításának dinamikája, az abból adódó konstrukciós követelmények, a jellemző korszerű megoldások szerkezet és működésanalízise.A járműtest, felépítmény kialakításának főbb szempontjai, azok kiegészítő tartozékai, rendszerei, a fejlődés főbb tendenciái.


több kevesebb

Járműrendszerek I. - 1. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:29:23

Járműrendszerek I. - 2. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:30:14

Járműrendszerek I. - 3. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:29:20

Járműrendszerek I. - 4. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:33:19

Járműrendszerek I. - 10. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:33:57

Járműrendszerek I. - 9. előadás

Dr. Zobory István 10 éve - 1:32:07