You are currently browsing the Videotorium site of the organization Budapest University of Technology and Economics. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

Általános járműgéptan

Általános járműgéptan (14)

Mérnöki szemléletű alapismereteket adni a járművek, mint gépek működési elvéről, a bennük lejátszódó fizikai folyamatok alapján bemutatni az üzemi jellemzőiket, és egyszerű számítási eljárásokkal megismertetni a járművek és a bennük alkalmazott gépek fő méretei és az üzemi jellemzők alakulása közötti fő összefüggéseket. A laborgyakorlatok keretében végzett egyszerű, műszaki alapmérések során a mérési tevékenység megismertetése, gyakoroltatása. A tárgy feladata az eltérő középiskolai fizika ismeretek közös, egyetemi szintre hozása is.

A Járműgéptanban használt fizikai mennyiségek, mértékrendszerek. Méréstechnikai alapismeretek, méréskiértékelés. Járművek és gépek egyenletes sebességű üzeme, a munkavégzés és a teljesítmény számítása. A sebesség-, erő- és teljesítmény átvitel egyszerű eszközei. Járművek és gépek változó sebességű üzeme, a menetábra, az ellenállás-erők. Gépek változó veszteségei, hatásfoka, optimális terhelése. Járművek és gépek periodikus mozgásai, a lengőmozgás csillapítása, az egyenlőtlenségi fok csökkentése. Nyugvó folyadék egyensúlya, energia tartalma és munkaképessége, a hidrosztatikus emelő. Hajók úszása és stabilitása. Az áramló folyadék munkaképessége, áramlás csőrendszerekben. Folyadékszállítás szivattyúval. A folyadék impulzus-változását hasznosító gépek, egyszerű turbinák. Gázgépekben lezajló működésfolyamatok, gáz-kompresszió és expanzió, hőerőgépek körfolyamatai, hatásfoka. Gépek alapjelleggörbéi, együttműködése, munkapont és stabilitás. Járművek és gépek irányításának alapfogalmai, vezérlés és szabályozás.


More Less

Általános járműgéptan - 9. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:27:19

Általános járműgéptan - 7. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:37:49

Általános járműgéptan - 8. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:34:32

Általános járműgéptan - 6. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:31:38

Általános járműgéptan - 4. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:28:21

Általános járműgéptan - 5. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:33:23

Általános járműgéptan - 2. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:18:59

Általános járműgéptan - 3. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:32:02

Általános járműgéptan - 14. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:38:33

Általános járműgéptan - 12. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:32:36

Általános járműgéptan - 11. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:30:49

Általános járműgéptan - 13. előadás

Dr. István Zobory 9 years ago - 1:35:59